proef: zoutoplossingen

vraagstelling:

Wat is de invloed van verschillende zoutconcentraties op de kieming van tuinkers zaden.

verwachting:

Weinig out zorgt ervoor dat de plant beter groeit, teveel zout zorgt ervoor dat de plant dood gaat.

materialen:

- 12 reaeerbuisjes

- 60 tuinkerszaadjes

- reageerbuis rekje

- balans

- maatcilinder van 100 ml

- pipet van 5 ml

- natriumchloride (keukenzout)

-  watten

- prepareernaald

- zwarte viltstift

- huishoudfolie

werkwijze:

1. Maak een moederoplossing door 10 gram natriumchloride op te lossen in circa 60 ml water en met behulp van de maatcilinder aan te vullen tot 100 ml. je hebt nu een 10% zoutoplossing.

2. Vul 6 reageerbuisjes van 0% zout t/m 2,5%. Aanvullen doe je met water. De gevulde buisjes merken met een viltstift met nr 1 t/m 6.

3. Vul de 6 overgebleven reageerbuisjes met een propje watten en 10 tuinkers zaden.

4. markeer ook deze buisjes met de nummers 1 t/m 6.

5. maak de wattenpropjes vochtig door in elk reageerbuisje 1 ml van de bijbehorende zoutoplossing te gieten.

6. sluit de reageerbuisjes af met huishoud folie. prik hierin gaatjes.

7. zet de buisjes op een lichte plaats, maar niet in de felle zon.

8. bekijk na vijf dagen de resultaten en maak een foto.

9. tel het aantal ontkiemde zaden per reageerbuisje en meet de totale lengte van deze plantjes.

10. noteer je resultaten in een tabel.

resultaten:

procent,   ontkiemde zaadjes,     totale lengte tuinkers

0,0%             4                                          4,0cm

0,5%             3                                          2,5cm

1,0%             3                                          2,5cm

1,5%             3                                          3,0cm

2,0%             3                                          2,5cm

2,5%             2                                          1,5cm

conclusie:

hoe meer zout er wordt opgenomen in een tuinkers zaadje hoe slechter hij het doet.